Verbinding op de werkvloer; Weer wennen aan collega’s

Geplaatst op: 17 maart 2022

Er hebben zich afgelopen jaren hele gekke situaties voorgedaan op de (digitale) werkvloer. Denk aan nieuwe collega’s die elkaar nog niet hebben ontmoet en teamleden die elkaar al maanden niet in het echt hebben gezien. Maar gelukkig: Nederland is van het slot! Hoewel het thuiswerken zeker voordelen met zich meebracht, is het ook fijn om elkaar weer in de kantoortuin te kunnen treffen. Een mooi moment om de banden opnieuw aan te halen, maar het is wel anders dan je de afgelopen tijd gewend was. Als werkgever kun je een aantal dingen doen voor het personeel om ze weer te laten wennen aan collega’s om zich heen.

Wees flexibel in het weer wennen aan collega’s

Dat je weer elke dag naar kantoor kunt, betekent niet dat dat ook meteen zo moet. Wie weet kun je wel een flexibele oplossing bedenken. Iets waarmee je het personeel helpt om weer te wennen aan de prikkels en geluiden van collega’s om hun heen. Denk aan hoe vaak men op kantoor werkt. Wie weet is het erg fijn en praktisch voor medewerkers om 1 dag in de week thuis te blijven werken. Of willen ze wel volledig naar kantoor komen, maar dit een beetje langzaam opbouwen. Schep hier, binnen de mogelijkheden van het bedrijf, ruimte voor.

Toon begrip

Thuiswerken reduceerde je reistijd tot 0. Dit had tot gevolg dat je meer en andere dingen kon doen die voorheen misschien niet lukten. Jezelf niet zo vaak hoeven verplaatsten, bracht ook een stukje rust met zich mee. In het begin was het werken op afstand voor de meeste mensen even wennen, maar na al die tijd is het een beetje normaal geworden.

Het kan heel vreemd zijn om nu weer te moeten wennen aan hoe het ooit is geweest. De één zal er meer last van hebben dan de ander, maar heb er niet alleen oog voor, maar spreek dit ook uit. Je gezien en gehoord voelen is zo ontzettend belangrijk voor elk persoon.

Investeer in werkgeluk

Collega’s hebben in de eerste plaats een functionele band, maar zouden ook zeker de tijd en ruimte moeten krijgen om onderling (opnieuw) een relatie met elkaar aan te gaan. Wanneer mensen zich op hun gemak en comfortabel voelen bij elkaar, draagt dit bij aan hun werkplezier. En plezier is, zoals we weten, erg besmettelijk. Laten we daar dus meer van verspreiden en hierbij de werkvloer niet overslaan.

Een hele goede plek hiervoor is trouwens juist niet daar, maar buiten de werkvloer! Organiseer een teamuitje of een personeelsfeest. Een gelegenheid waarbij je als werkgever ruimte kunt creëren om opnieuw te verbinden met je collega’s. Weer wennen aan elkaar. Doordat je elkaar op een andere en ontspannen manier treft, stimuleer je een wij-gevoel. Iets waar je later op de werkvloer weer de vruchten van kunt plukken.

Personeelsuitje organiseren

Een uitje voor het personeel kun je op verschillende manieren invullen. Loop je vast op het organiseren hiervan? Laat dit je niet tegenhouden, ik neem het je graag uit handen. Ik heb dit, tot hun volle tevredenheid, voor verscheidene bedrijven mogen doen.

Neem nu de Raad voor Kinderbescherming. Geheel afgestemd op hun wensen heb ik een verrassingsdag samengesteld. Zelfs mijn contactpersoon (de teamleider) had nog geen idee wat ze gingen ondernemen. Na dit teamuitje kreeg ik de volgende review:

“Vanaf moment 1 heb ik het contact met Marloes als zeer prettig ervaren! Niks is te gek! Binnen een korte tijd heeft zij een teamuitje voor ons georganiseerd waar we zelf nooit aan hadden gedacht! Verbinding, gezelligheid, vitaliteit stonden centraal deze dag, wat hebben we genoten en gelachen en totaal uit onze comfortzone! Zelfs in de coronatijd waar we in leven heeft ze een geweldige dag voor ons georganiseerd. Alles was leuk, de spanning van niet weten waar je naar toe gaat, met open verbazing en een beetje angst als je je envelop open maakt en het fantaseren met collega’s over wat er gaat gebeuren. Wij zouden volgend jaar zeker nog een keer ons teamuitje door Marloes laten organiseren! Super bedankt voor deze onvergetelijke dag.”

Waardeer je medewerkers

Hoewel we niet kunnen wachten tot dat alles weer normaal wordt, vergt dit wel iets van je. Het is een verandering die je in eerste instantie veel energie kan kosten. Als werkgever kun je je waardering tonen door te laten zien dat je hier oog voor hebt. Dat medewerkers er niet alleen zijn om werk te verzetten, maar dat je het ook heel belangrijk vindt dat ze plezier hebben met elkaar. Heb je hier hulp bij nodig? Laten we bellen om kennis te maken.

Winkelwagen
×

Heb je een vraag?

Klik hieronder op mijn naam om een WhatsApp-gesprek te starten.

× Hoe kan ik je helpen?