9 tips voor een geslaagd teamuitje

Geplaatst op: 27 maart 2023

Een teamuitje organiseren kan een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft en dat het team er sterker uitkomt? In deze blog geef ik je tips voor het organiseren van een geslaagd teamuitje. 

Het belang van een geslaagd teamuitje.

Een geslaagd teamuitje organiseren is niet altijd gemakkelijk. Maar als het goed gedaan wordt, kan het zorgen voor:

  • Meer werkgeluk
  • Hogere productiviteit
  • Lager ziekteverzuim
Daarom is het belangrijk om de tijd en energie te nemen om het goed te organiseren.

Tip 1. Zorg voor een veilige omgeving

Een veilige omgeving is cruciaal voor een geslaagd teamuitje. Als er een cultuur van sterke hiërarchie is binnen het bedrijf kan dit spanning veroorzaken bij activiteiten. Daarom is het belangrijk rekening te houden met de werksfeer en de cultuur van je bedrijf en activiteiten te plannen waarbij iedereen zich goed voelt. Bedenk vooraf of je wilt dat de mensen zich goed mixen of dat het oké is dat ze de personen op zoeken waar ze normaliter ook meer contact mee hebben. Dat is ook afhankelijk van het doel van het teamuitje (zie tip 2). 

Tip 2. Sta stil bij je doel

Bedenk vooraf wat het doel is van je teamuitje. Wil je gewoon een fijne dag hebben samen? Of wil je extra bewustzijn creëren voor een goede onderlinge communicatie? Leren dat het oké is om fouten te maken? Inspiratie om meer buiten de box te denken en lastige vraagstukken op een andere manier te benaderen? 

Bedenk hoe je dit doel wilt laten terugkomen tijdens het teamuitje. Geef je je collega’s een opdracht mee? Of zoek je een activiteit uit die helemaal aansluit bij het doel dat je hebt?

Tip 3. Maak plezier!

Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet. We zijn vaak al serieus genoeg, dus maak plezier! Een doel hebben is goed, maar verpak het met plezier. Een stortvloed aan informatie zorgt niet echt voor een fijne dag vol verbinding. Mensen leren nu eenmaal beter als ze geprikkeld worden. Samen plezier maken, nieuwe herinneringen creëren en nieuwe uitdagingen aangaan, dat zorgt voor een connectie samen waardoor je je automatisch verbonden voelt. Heb je samen plezier, dan maakt het niet meer uit of je de directeur, schoonmaker of projectleider bent. 

Tip 4. Omgeving

Je kan natuurlijk een leuke teamactiviteit doen op kantoor, maar een andere omgeving zorgt juist weer voor een andere dynamiek. Letterlijk en figuurlijk! De omgeving stuurt ons gedrag vaak zonder dat we het door hebben. 

Afhankelijk van je doel en de activiteit kies je voor een passende locatie. Dat kan een plek in het groen zijn of een middag in een drukke stad. Het gaat erom dat je echt even uit de dagelijkse omgeving stapt en je losmaakt van het werk.

Tip 5. Betrek iedereen

Zorg dat niemand zich buitengesloten voelt en ga vooraf na of er mensen zijn met angsten of allergenen waar je rekening mee moet houden. Dit draagt zeker bij aan een geslaagd teamuitje. Heeft iemand een enorme allergie voor schaaldieren? Dan is met z’n allen oesters zoeken en eten wellicht niet het beste idee. Is de helft van de groep erg creatief en de andere helft totaal niet? Ga dan geen creatieve workshop doen waar je echte skills voor nodig hebt. Dat wil overigens niet zeggen dat je niets creatiefs kan ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop verfsmijten. Daarbij maakt het niet uit hoe goed jij bent in schilderen, gooien kan iedereen.

Zorg ook bij het eten dat er voor iedereen een optie is, wat je allergenen of dieetwensen ook zijn. Inventariseer dit vooraf en geef dit tijdig door aan de locatie(s). Denk hierbij ook aan de details, bijvoorbeeld een koekje bij de koffie. Als iemand een glutenintolerantie heeft, zorg je voor een alternatief. Dit zal zeker gewaardeerd worden.

Tip 6. Doe iets unieks

Tegenwoordig noemt iedere aanbieder van teamuitjes zichzelf ‘uniek’ of ‘origineel’. Dat is niet voor niks, we willen allemaal opvallen. Een bijzonder en geslaagd teamuitje bevordert de impact ervan. Psycholoog William James heeft ooit gezegd: “Als we alles zouden onthouden, zouden we even ziek en verloren zijn als wanneer we ons niets meer zouden herinneren”. Ons geheugen werkt selectief,. Je hoeft niet na te denken over de dingen die je uit automatisme doet, die blijven niet hangen. Sta jij nu stil bij hoe je aan het ademen bent? Nu je dit leest vast wel, maar dat je daar net stil bij stond ben je morgen weer vergeten.

Hoe unieker iets is wat je doet hoe meer je geprikkeld raakt en hoe beter het blijft hangen in je herinneringen. Hoe actiever iets in je herinnering blijft hangen hoe meer effect het heeft. Een dag vol plezier met je collega’s kan zo extra lang doorwerken in een goede werksfeer.

Tip 7. Begin op tijd met plannen

Een hele praktische maar wel een belangrijke tip. Op deze manier heb je voldoende tijd om de voorbereiding goed te doen, werknemers de tijd te geven om het in hun agenda in te passen en te zorgen dat er ook daadwerkelijk plek is op de locatie die jij voor ogen hebt en bij de activiteit die jij graag zou willen doen.

Tip 8. Laat het budget geen belemmering zijn

Het ene bedrijf besteedt iets meer geld aan bedrijfsuitjes dan het andere. Een kleiner budget betekent niet dat je geen geslaagd bedrijfsuitje kunt organiseren. Bepaal van te voren wat belangrijk is op de dag van het personeelsuitje. Een budget geeft je kaders en een bedrijfsuitje hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Probeer juist met beperkte middelen waarde toe te voegen aan het personeelsuitje. Er zijn altijd mogelijkheden!

Tip 9. Evalueer

Voldeed het bedrijfsuitje aan de doelstelling en de verwachtingen? Plan achteraf een moment om hierbij stil te staan en betrek hier ook de deelnemers bij en niet alleen de organisatie. Bespreek welke activiteiten geslaagd waren en wat er nog beter had gekund. Deze lessen neem je mee bij een volgend uitje.

Lees je dit artikel omdat je aan de slag gaat met een nieuwe teamuitje? Vraag dan ook na wie het de vorige keer heeft georganiseerd en of hij/zij nog extra tips voor jou heeft.

Klaar voor een geslaagd teamuitje!

Ik hoop dat je nu volop geïnspireerd bent om een bijzonder en geslaagd teamuitje te organiseren. Kun je wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag! Neem contact op voor meer informatie!

Winkelwagen
×

Heb je een vraag?

Klik hieronder op mijn naam om een WhatsApp-gesprek te starten.

× Hoe kan ik je helpen?