Onderzoek wijst uit: iemand verrassen is gezond!

Geplaatst op: 29 november 2022

Wie streeft het niet na, gelukkig en gezond zijn? Je weet waarschijnlijk wel dat gezond eten, voldoende bewegen en genoeg slaap hierbij helpen. Maar wist je dat er nog meer factoren zijn die bijdragen aan geluk en gezondheid? Ik vertel je graag meer over de positieve invloed van cadeaus en verrassingen!

Gezonder worden door een verrassing cadeau te geven

Uit een langetermijnstudie van Harvard University is gebleken dat het geven van cadeaus en het verrassen van een ander positief werkt op je gezondheid. Deze studie liep 80 jaar en liet zien dat je geluksniveau stijgt als je een cadeautje koopt voor een ander. De proefpersonen gaven aan dat een cadeau kopen voor iemand anders een groter geluksgevoel gaf dan wanneer ze hetzelfde product voor zichzelf kochten.

Geven is gezond!

Door een ander een cadeau te geven, versterk je jullie onderlinge band. Dat kan de ene keer een klein cadeautje of een kaartje zijn. Maar soms wil je ook groter uitpakken en geef je een nachtje weg of een groter cadeau. Als je het mij vraagt is het mooiste cadeau om te geven iets waar je samen een herinnering mee creëert.

Kwaliteit over kwantiteit

Nu zijn er ontzettend veel leuke cadeaus die je kan geven. Uit de studie van Harvard bleek dat relaties het belangrijkste element zijn voor geluk. Niet alleen liefdesrelaties, maar relaties in het algemeen. Door een ander te verrassen en je aandacht en tijd te schenken versterk je jullie band. Hierbij gaat kwaliteit over kwantiteit. Het onderzoek toonde namelijk ook aan dat mensen met veel oppervlakkige vrienden zich vaak ongelukkiger voelen dan mensen met een paar goede vrienden. Het is dus belangrijk om te blijven investeren in goede relaties. Samen nieuwe herinneringen maken draagt hier zeker aan bij.

Inspiratie voor bijzondere cadeaus en verrassingen

Er zijn talloze cadeaus die je kunt geven, waarmee je samen nieuwe herinneringen maakt. Ik noemde al eerder een nachtje weg, maar je kan het ook kleiner aanpakken. Denk aan een verrassing voor thuis, die helemaal is afgestemd op jullie wensen, voorkeuren en interesses. Een bijzondere manier om een avond met vrienden anders in te vullen.

Je kunt bijvoorbeeld ook een fotoalbum maken, waarin je ook verhalen over jullie gezamenlijke herinneringen deelt. Of ga samen een leuke activiteit doen.

Verbinding met je collega’s

Al deze ideeën lenen zich trouwens ook voor werkrelaties. Je ziet je collega’s vaak heel wat uren in de week, dus is het fijn als jullie het samen goed hebben. Door regelmatig een teamuitje of event te organiseren behoud je de fijne onderlinge band en stimuleer je het teamgevoel. En nu je weet dat geven goed is voor je gezondheid, is dat een extra stimulans om iets leuks te organiseren!

Investeren in ervaringen maakt gelukkig

Tot slot wil ik je graag nog vertellen over een onderzoek door Dr. Thomas Gilovich, professor in de psychologie aan de Cornell University, waarin werd aangetoond dat geld uitgeven aan ervaringen je meer geluk brengt dan geld uitgeven aan spullen. Hij legt uit dat, hoewel we misschien langer vasthouden aan bezittingen, de ervaring op een andere manier bij ons blijft: het wordt onderdeel van de verhalen die we over onszelf vertellen. Gedeelde ervaringen vormen sterke banden tussen mensen. We raken snel gewend aan objecten die we hebben, maar de herinneringen die we uit ervaring creëren, brengen ons vreugde voor de rest van ons leven.

Dus, waar wacht je nog op? Wie ga jij verrassen met een onvergetelijke ervaring waarmee je herinneringen voor het leven maakt én die ook nog eens goed voor je gezondheid is?

Laat het me gerust weten als ik je ergens mee kan helpen en stuur me een berichtje. 

Winkelwagen
×

Heb je een vraag?

Klik hieronder op mijn naam om een WhatsApp-gesprek te starten.

× Hoe kan ik je helpen?